logo
Home
Akke & Hakkenteen
Barefoot
Massages
Wandelwol
Diabetes
Reuma
kalk, wratten, eelt
teatree olie
Interessante links
Prijzen / producten
Akkevoetjes
Gastenboek

 

 

 

 

Een paar artikelen van Leguano (www.leguanoschoenen.nl)

en Feelmax ( www.feelmax.nl )

Dit zijn beide merken waar ik ervaring mee heb - de barefootschoenen van Feelmax én Leguano kan ik u van harte aanbevelen!

 

Mocht u op de sites van deze barefootschoenen een keus willen maken, kunt u de schoenen bij mij bestellen, en komen passen.

 

Een leuk idee om te merken hoe het is om barefoot te lopen zijn de blotevoetenwandelingen die op verschillende plekken in het land gegeven worden.

Bij voldoende interesse overweeg ik deze wandelingen te gaan organiseren.

 

Waarom Barefoot?

Er zijn meer dan 20 kleine spieren in elke voet. 18 zijn in verbinding met de tenen. Deze spieren ondersteunen de voetboog. Velen blijven “passief” door het dragen van traditionele schoenen. Tijdnes het barefoot wandelen of hardlopen worden deze spieren weer geactiveerd. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures in zowel de voet zelf als in het verdere lichaam. Barefoot wandelen en/of hardlopen kan zelfs uw houding verbeteren. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie voorkomt hart- en vaatziektes en houdt de voeten warm.
Gemiddeld zetten we per dag tussen de 7000 en 14000 stappen en lopen we 100.000 kilometers in ons hele leven. Belangrijk dus om uw voeten actief te houden!

Voetgerelateerde problemen zijn gestegen ondanks de introductie van de vele High-Tech oplossingen in de atletische en casual schoenen. De reden hiervoor ligt in het feit dat de schoenenindustrie in de verkeerde richting denkt. Het verwijdert zich van wat voor de mens de natuurlijke manier van bewegen is, namelijk blootsvoets lopen!

Het huidige “moderne schoen ontwerp” verandert de anatomie van het lopen, wat resulteert in hogere schokkrachten, onnatuurlijke houdingen, rug-, knie- en gewrichtsklachten en langdurige blessures.

70% van onze herseninformatie om te kunnen bewegen komt voort uit 200.000 zenuwuiteinden die zich bevinden in de zolen van onze voeten. Hoe beter men de grond kan voelen, hoe beter het lichaam beweging beheerst. Blootsvoets lopen geeft ons een sensorische feedback die ons helpt om evenwicht te handhaven. Wanneer dit “sensorisch feedback systeem” wordt bedekt door een dikke opvulling en zich aanpast aan het conventionele schoeisel, ontvangen onze hersenen niet meer de gedetailleerde informatie. De voeten doen dus hun werk het best zonder een enkele schoen. We hebben slechts schoenen nodig als bescherming tegen snijding, schuring, bevriezing en parasieten.

Voor een periode van ongeveer 4 miljoen jaren was het blootsvoets lopen de enige keuze voor de mens. Slechts een dun leren lapje was de enige bescherming voor de voeten. De moderne schoenen zijn pas een paar honderd jaar in gebruik.
Het concept van hardloopschoenen verscheen pas in de 70’er jaren en volgens de recentste studies heeft dit meer kwaad gedaan dan goed. Geen enkele studie steunt het feit dat “high-tech” hardloopschoenen de atleten en wandelaars helpen. De hoge hielen, de onnatuurlijke kussens en het teen-upwards ontwerp in deze schoenen, dwingen de atleten om op een manier te lopen die tegenstrijdig is met hoe Moeder Natuur de mens miljoenen jaren geleden heeft ontworpen. De onnatuurlijke techniek van lopen veroorzaakt blessures. Het blootsvoets lopen, de gezonde en natuurlijke manier, biedt geen opbrengsten aan de schoenenindustrie. Nu introduceren ze zelfs microprocessor-controlled hielstootkussens in de hardloopschoenen. Weer een nieuwe marketingstrategie!

 

Blootvoets ‘barefoot’ lopen

Wandelen op schoenen is deel van de westerse cultuur, maar ook de oorzaak van vele daaraan verbonden lichamelijke aandoeningen. We dragen geen schoenen wanneer we op de wereld komen. Bovendien zijn westerse klachten, zoals rug, heup en knie problemen, in landen als India waar veel mensen nog steeds blootvoets lopen, vrijwel onbekend.

Nieuw type schoen

Het idee was om een nieuw type schoen te ontwikkelen die het mogelijk maakt om op een gezonde en natuurlijke manier voorwaarts te bewegen: als lopen op blote voeten.
Barefoot leguano schoenen zijn in de loop der jaren zo ontwikkeld, dat het de voet het volledige scala van bewegingen teruggeeft. Tegelijkertijd, zijn de voeten beschermd door de slijtvaste, antislip zolen die zich aan elke beweging van de voet en de spieren aanpassen.

Allround barefoot schoen

Het toegepaste materiaal voor de zool is sterk genoeg om bescherming te bieden aan scherpe voorwerpen. Het materiaal aan de bovenzijde omvat de voet stevig en verdeelt de druk over de hele voet. Het zorgt ervoor dat teveel lichaamswarmte tijdens het lopen aan de buitenlucht wordt afgegeven en in rusttoestand wordt de warmte juist vastgehouden. Leguano schoenen worden voor veel doeleinden gebruikt; Denk aan wandelen, fietsen, autorijden, yoga, fitness en als barefoot (hard)loopschoenen. Daarnaast zijn ze ideaal voor op de boot, camping, boswandelingen, bergwandelingen, op reis (lichtgewicht en klein pakketje), om en in huis. Eigenlijk zijn ze bijna overal uitermate geschikt voor en hoef je niet meer zonder door het leven ……..

 Van jong tot oud

Ze zijn geschikt voor zowel jong (vanaf dat ze beginnen te lopen) als oud. Dankzij de uitstekende kwaliteiten en de anti-slip zool kunnen dragers van leguano schoenen er tot op hoge leeftijd op lopen. Bij aandoeningen, zoals Diabetes, waarbij het gevoel van de zenuwuiteinden minder is, biedt de schoen veiligheid en bescherming tegen het oplopen van nare wondjes die maar niet willen genezen. In de leguanito (kinderschoen) kunnen jonge kinderen de botten, spieren, pezen en gewrichten volop ontwikkelen. Terwijl leguanos aanvoelen als blootvoets lopen bieden ze maximale bescherming voor de voeten.

 

Leguanito, de kinderschoen

Hoe belangrijk is het dat kinderen vanaf het moment dat ze beginnen te lopen op een natuurlijke manier lopen. Natuurlijk lopen is blootvoets. Zoals je handen vrij moeten zijn om dingen te kunnen pakken, voelen en beleven, zo is het ook voor de voeten. Kijk maar eens wat baby’s en kleine kinderen allemaal met hun voeten doen. In het lopen is het dus ook van belang dat de voeten kunnen bewegen en kunnen voelen en reageren op hetgeen onder ze aanwezig is. Voeten zijn in de basis te vergelijken met de schokdempers in de auto. Ze zijn in staat om door hun verscheidenheid aan botjes (26), pezen, spieren, bindweefsel en huid de schokken op te vangen als we lopen. Kijk ook maar eens hoe een kind loopt. Ze landen op de middenvoet waar de gewrichtjes zitten die de schok absorberen. Door onze cultuur is de schoen een statussymbool geworden. Hoe langer de punt van de schoen, hoe belangrijker degeen die er in loopt zich voelt (middeleeuwen). Hetzelfde geldt voor de hoogte van de hak. Echter, het lichaam wordt daar niet vrolijk van. De samengeknepen tenen, de hoge hak die de achillespees en de kuitspieren onnatuurlijk verkorten. Allemaal gevolgen van deze tijd, waar veel letsel door ontstaat. Hoe is het toch mogelijk dat 8 op de 10 mensen wel iets van een inlegzooltje gebruikt?

Iets om over na te denken. Wat wil jij je kind meegeven?

 

 

 

Top