logo
Home
Akke & Hakkenteen
Barefoot
Massages
Wandelwol
Diabetes
Reuma
kalk, wratten, eelt
kalknagels
wratten
teatree olie
Interessante links
Prijzen / producten
Akkevoetjes
Gastenboek

In de submenu's kunt u meer lezen over kalknagels en wratten

 

 

Eelt

 

Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving (voeten hebben eelt nodig!). De mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten, of extreem droge voeten kunnen een oorzaak zijn.

Behandeling
Pathologisch eelt kan vakkundig verwijderd worden door de voetverzorger.


Wat kan je  zelf doen?

Na het douchen (de voeten goed afdrogen!) met een nieuwe ruwe handdoek stevig over het eelt wrijven - hiermee verwijderd u al aardig wat eelt. Als de voeten echt droog zijn kunt u met bijvoorbeeld een puimsteentje of schrapertje (niet zelf gaan snijden!!) over de eeltplek gaan. Als u dit regelmatig doet zal u zien dat dat uw eeltplek minder zal worden. Hierna is het prettig om uw voeten in te crèmen met één van de Vijf Elementencrèmes die het beste bij u past.


Wat u verder kunt doen:

U kunt "scrubben" met de volgende ingrediënten:

2 eetlepels olie (olijf,-zonnebloem,-amandelolie).

2 eetlepels suiker of zout (gebruik géén zout als u wondjes aan uw  voeten hebt!).

en eventueel 2 eetlepels melk - dit is niet echt nodig, maar kan verzachtend werken.

Eventueel kan je ook honing toevoegen, of in plaats van suiker of zout, koffiedik gebruiken - je kunt op allerlei manieren je persoonlijke "scrub" maken.

Maak een warm (niet te heet) voetenbadje en laat de voeten hierin weken. Breng de olie aan met uw handen en masseer dit stevig...scrubben...Let wel op: de voetrug is gevoeliger dan de voetzool, spoel daarna de scrub af in het (inmiddels lauwe) voetenbadje -zorg dat alle korreltjes verdwenen zijn-...uw voeten én handen zijn weer superzacht!!

 

Top