logo
Home
Akke & Hakkenteen
Barefoot
Massages
Wandelwol
Diabetes
Reuma
kalk, wratten, eelt
kalknagels
wratten
teatree olie
Interessante links
Prijzen / producten
Akkevoetjes
Gastenboek

Hoe ontstaan schimmelnagels?

In de volksmond "kalknagels" genoemd.
Schimmels bevinden zich overal in onze omgeving, maar zijn alleen waarneembaar onder een microscoop. Schimmelinfecties van nagels komen zowel aan handen als aan voeten voor. Slecht groeiende en/of beschadigde nagels van warme en vochtige voeten zijn het meest vatbaar voor zo'n infectie. De grote aantallen schimmelsporen zijn zeer besmettelijk en uiterst actief in vochtige, warme ruimten. Loop daarom in sauna's,zwembaden en kleedkamers nooit op blote voeten.

 

Hoe herkent u geïnfecteerde nagels?

Zoals ik vertelde is een schimmel NIET met het 'blote oog' te zien. Ik kan een stukje nagel opsturen naar het laboratorium van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen om dit te laten onderzoeken - pas dan weet u of het om een schimmel gaat. Deze schimmeldiagnostiek wordt door uw zorgverzekeraar vergoed (eigen risico), na instemming van uw huisarts. U betaalt mij slechts €15,- 

Een schimmelinfectie kent vaak het volgende verloop:

 • bijna altijd nestelt een schimmel zich als eerste in een grote teennagel
 • de nagel verkleurt eerst wit of geel
 • later wordt de nagel geelbruin of okergeel
 • de nagel wordt dikker, hobbelig en brokkelig
 • uiteindelijk laat de nagel geheel of gedeeltelijk los

Dikke e.o. gele, beschadigde nagels kunnen ook een andere oorzaak hebben - dan is er geen schimmel in het spel.

In Nederland hebben naar schatting enkele honderdduizenden mensen last van schimmelnagels.
(schaam u dus niet en neem contact op met mij) 

 

 

Wat doet de pedicure?

Ik frees uw dikke nagels dunner, zodat ze gemakkelijker te knippen zijn en pijn en extra druk voorkomen worden. Ik geef u adviezen hoe te handelen bij kalknagels.

Mijn tips:

 • Geen zeep gebruiken (PH-neutraal is wel goed)
 • Uw voeten goed afdrogen! Vooral tussen de tenen!

Ook als u denkt dat de voeten droog zijn is het raadzaam een stukje keukenpapier op te rollen en tussen de tenen door te vlechten.

Verder:

 • U kunt de binnenkant van uw schoenen schoonmaken met azijn, wat schimmeldodend  werkt...een doekje met een beetje azijn - geen schoonmaak-azijn*, dit is té zuur! (schimmels blijven zitten in schoenen !!)
  Azijn werkt overigens ook heel goed bij transpirerende voeten!
  : azijn verdunnen met water en er je voeten mee wassen.
  Let wel: niet alle schoenen kunnen tegen azijn - gebruik dan
  FunghiClear
 • Wissel regelmatig van schoenen.
 • Draag altijd slippers in openbare ruimten
 • Uw sokken bij voorkeur wel poederen met spreemyk...en de nagels druppelen met tea-tree olie (voor een uitgebreide uitleg:zie submenu) of sprayen met FunghiClear - i.c.m. Honingcrème van Strictly Pure, 'the best solution'.  
  Schone sokken, op een lage temperatuur gewasen, 24 uur in de vriezer leggen werkt ook schimmeldodend (maar...dit is NIET bewezen).
 • Als u dit consequent doet (in ieder geval 1 keer per dag...liever 2 keer) zijn met een aantal maanden uw schimmel (kalk) nagels verdwenen.
 • U moet wel geduld hebben..de nagels moeten de kans krijgen weer gezond uit te groeien.

N.B.:

Er zijn mensen die allergisch reageren op tea-tree...de huid wordt dan rood of wit en gaat jeuken.

Pure lavendel-olie is dan een alternatief.

Of kies voor de FunghiClear in combinatie met Honingcrème van Strictly Pure - Deze middelen worden aangeraden door 'de Medische voet', die een samenwerking hebbeb met het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

 

En zwemmerseczeem?

Voeten kunnen ook besmet raken door een schimmel die een dunnere, rode en schilferige huid veroorzaakt. Vaak ontstaan pijnlijke kloofjes en blaasjes, voornamelijk tussen de tenen. Ten onrechte wordt dit ook wel "zwemmerseczeem"genoemd.

Ook hierbij is azijn* een goed middeltje : week je voeten dagelijks 5 minuten in pure (natuur/witte) azijn. Laat ze dan daarna gewoon aan de lucht drogen. (let wel op met wondjes...de azijn "bijt" dan behoorlijk!)

Top