logo
Home
Akke & Hakkenteen
Barefoot
Massages
Wandelwol
Diabetes
Reuma
kalk, wratten, eelt
teatree olie
Interessante links
Prijzen / producten
Akkevoetjes
Gastenboek

De reumatische voet

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. 2,3 Miljoen Nederlanders hebben reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.

Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dat is niet zo. Ruim de helft van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

 

Categorieën reuma

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën:

  1. ontstekingsreuma: dit veroorzaakt ontstekingen die onder andere gewrichten beschadigen. Bijna 800.000 mensen hebben deze vorm van reuma
  2. artrose, waarbij het kraakbeen in gewrichten langzaam verdwijnt. Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben artrose
  3. wekedelenreuma, dat pijn veroorzaakt aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo'n 460.000 mensen lijden aan wekedelenreuma.

Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma.

Reumatische klachten

De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.
Bij een aantal belangrijke reumatische aandoeningen zijn ook de voeten betrokken. Bij reuma in het beginstadium, heeft 20% last van voetontstekingen en op den duur heeft wel 90% hiermee te maken.

 

Hoe herkent u reuma?

Ga naar uw huisarts als u last heeft van:

  • het dik en warm worden van gewrichten
  • langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
  • pijn en stijfheid als u even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt


Deze symptomen
kunnen uiteraard ook iets anders betekenen. De huisarts verwijst u wanneer nodig naar een reumatoloog of andere specialist.

 

Chronische aandoening

De oorzaak van reuma is onbekend, we kunnen reuma daardoor nog niet genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen.

 

Regelmatig bewegen houdt de gewrichten soepel en zorgt voor een betere doorbloeding van het kraakbeen. Maar: doe het rustig aan - vermijd zweten zoveel mogelijk.

 

Als pedicure met de reumatische aantekening  kan ik

er voor zorgen dat uw pijnklachten verminderen; op een kundige manier uw voeten verzorgen; u goed schoenadvies geven en u eventueel doorverwijzen naar een register podoloog of podotherapeut.

 

Van de Vijf Elementen-crème is "Aarde" geschikt voor reumapatiënten.
(kijk bij hakkenteen in het submenu)


Kijk de poliswaarden van uw ziektekostenverzekering na op eventuele vergoedingen.

 

 

Top