logo
Home
Akke & Hakkenteen
Barefoot
Massages
Wandelwol
Diabetes
Reuma
kalk, wratten, eelt
kalknagels
wratten
teatree olie
Interessante links
Prijzen / producten
Akkevoetjes
Gastenboek

 

Wat zijn wratten en wat is er aan te doen?

 

 

     Hoe ontstaan wratten?

Wratten worden veroorzaakt door virussen. Een virus is een klein micro-organisme dat een ziekte kan veroorzaken, het zorgt voor een snelle celdeling in de huid. Hierdoor ontstaat een harde,eeltachtige verdikking in de vorm van een ruw bobbeltje. Op zich ongevaarlijk, maar wel lastig, lelijk en zeer besmettelijk. De virussen die de verwekkers zijn van de gewone wratten, worden officieel "humane papilloma-virussen" genoemd. De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden of zelfs langer bedragen. De voetwrat, de "verruca plantaris", zit aan de voetzool. Er zijn twee typen: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat (pijnlijk en in de diepte groeiend). De wratten aan de voeten gaan gepaard met met sterke verhoorning. Ze komen bij zowel kinderen als volwassenen voor. Soms is het nodig om een stukje huid op te sturen naar een laboratorium, om het wrattype nader te bepalen.

 

De behandeling

is gericht op vernietiging van het weefsel en wel zó dat alle virusdeeltjes kapot worden gemaakt.
In sommige gevallen (als er geen pijn/last mee gepaard gaat) kan je ook afwachten en zie je spontane genezing (binnen2-3 jaar).

 

Hoe? 

  • met aanstipvloeistoffen of zalven.
    met daarin salicylzuur, die een hoornverwekende werking hebben, maar ook de huid stuk maken. De omringende huid moet daarom goed ingevet worden met vaseline/zinkzalf. De werking heeft wisselend resultaat.
  • door bevriezing met vloeibare stikstof.
    Dit wordt vaak gedaan bij een huisarts. Het nadeel van bevriezen is dat er weefselbeschadiging plaats vind; de behandeling pijnlijk is (tijdens en/of erna) en er bloedblaren kunnen komen, waar je best een paar dagen last van hebt.
    Bevriezen in de buurt van nagels kan erg pijnlijk zijn en geeft soms een blijvende beschadiging van de nagels.
  • wegbranden (bij kinderen onder narcose) en uitlepelen zijn ook opties, evenals de lasertherapie die nog in de kinderschoenen staat (lijkt succesvol bij wratten die niet op een andere behandeling reageren)
  • Ik werk sindkort succesvol met de HTC pen (High Temperature cautery). Met deze pen brand ik wratten weg - meestal volstaan 3 à 4 behandelingen met een tussentijd van een week. De prijs voor een behandeling tot de wratten weg zijn is €40,-.

 

Het uitsnijden van voetwratten wordt sterk ontraden.


Tea tree olie, goed tegen wratten!

Tea Tree Oil (Theeboomolie) kan effectief zijn tegen wratten, zo beweren artsen in het Belfast City Hospital.

Zij beschrijven in het Complementary Therapies In Clinical Practice journal een geval waarin een meisje van de wratten op haar hand verlost werd nadat de huid 12 dagen lang met tea tree oil was ingewreven.

Tea tree oil is afkomstig van de bladeren van de Theeboom (melaleuca alternifolia), die oorspronkelijk uit Australië komt. De olie wordt geroemd om zijn antiseptische en schimmelbestrijdende werking. Maar mogelijk heeft de olie dus ook een antivirale werking.

Een wrat is een harde, eeltvormige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig (klein) knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Hiervan bestaan meer dan honderd soorten. Sommige van de HPV-virussen kunnen ook baarmoederhalskanker veroorzaken.

bron: Daily mail

 

 

1 november 2011

 

 

 

 na behandeling met tea-tree olie. 3 februari 2012

 

Waterwratjes

worden veroorzaakt door een virus uit de pokkenfamilie en zien er uit als roze, witte of parelmoer bolvormige "wratjes" van 1 tot 8 mm met vaak een putje in het midden. Waterwratjes komen vooral in groepjes voor op de romp, de armen en benen, soms ook in het gezicht. Ze zijn niet gevaarlijk maar jeuken en zijn ook heel besmettelijk. Ze beginnen als kleine bultjes en worden geleidelijk aan groter - tot 8 mm. Omdat telkens opnieuw besmetting plaatsvindt kunnen er steeds meer wratjes bijkomen. gemiddeld heeft iemand er 20 tot 30 (soms wel 100!). Het kan een paar maanden tot 2 jaar duren voor ze verdwijnen. Ze gaan vanzelf weg maar u kunt ook kiezen de wratjes te behandelen met b.v HeltiQ WaterWratjes.

 

Bij alle wratten geldt:

Het virus verspreidt zich door rechtstreeks huidcontact, voorwerpen en contact met vochtige vloeren, zoals in zwembaden. Een goede hygiëne is belangrijk om besmetting zoveel mogelijk tevoorkomen.

 

 

 

 

Top